Monday, 5 May 2014

Kinetic Sand

Lately ramai parents dok bercerita pasal kinetic sand, salah sorangnye kakak iols, Kekta. Rasanya sebelum dia introduce dah pernah dengar, tapi tak pernah nak amik peduli apa benda kinetic sand tu, sampai la baru2 ni terbukak hati dan mendapat hidayah nak tanya kat dia kinetic sand tu benda apa.

Setelah di google, kinetic sand ni asalnya dari Sweden, made of 98% sand dan 2% magic, yang buat ni company nama Waba Fun. Toksah tanya la apa benda yg magic tu, sbb mmg tu trade secret depa la. Yang bestnya, pasir ni tak lekat kat tangan, dan boleh develop children's fine motor and creative playing skill. Last weekend kekta bawak pasir tu, bagi Fahri main. Memandangkan dia 'anak raja', memula tu dia tak berapa nak main sbb tangan kotor, asyik nak lap je. Lepas ambik truck & digger bagai tu baru la dia seronok main.

tu dia sampai kaki pun masuk dalam talam
Kinetic sand ni non toxic dan safe for kids. So tak payah nak risau sangatlah, jgn pi telan sudah. Sbb tu umur yg sesuai main kinetic sand ni 3 tahun ke atas. The best part about this sand is that it can be reused many times and dia tak rosak macam flubber or homemade playdo. Boleh buat memacam benda cam sculptures and what nots, ikut kreativiti memasing. Ni kira ganti pasiaq kat tepi pantai la ni, cuma tak payah pi pantai dan kena bayaq mahai.

Sekarang ni banyak blogshops yang jual kinetic sand dengan bermacam-macam harga. My sis bought 5kg for RM179 + RM19 postage. Ada yang jual up to RM250 for 5kg. Kena pandai cari la kedai mana yang jual murah sikit.

Thank you Kekta for introducing and 'supplying' kinetic sand to Fahri :D At least ada la benda baru yang dia boleh main selain Lego pemberian Ti Una masa besday dia hari tu hehe. Here's a list of online shops that sell kinetic sand. Price varies, depends on the seller:
http://bunyamintoys.com/
http://www.kids.net.my/waba-fun-kinetic-sand---1kg-educational-puzzle-5569.html
http://www.arissaos.com/2013/12/kinetic-sand-malaysia-5kg.html

No comments:

Post a Comment