Wednesday, 12 October 2016

Syncope / Vasovagal Attack

I suddenly fainted, and lost consciousness and almost had mild seizure last Saturday. Masa tu baru balik dari pasar, tetiba je on the way balik kepala rasa kebas gila, blurred vision, makin lama mata makin tak nampak. Masa tu atas moto, badan rasa makin lemah, dah mengucap dan baca ayat qursi dalam hati sbb dah tak mampu nak buka mulut. Nasib baik elok je sampai rumah dah park motor, baru kena attack dan kaki menggelupur dan terus mcm kena sawan tarik sbb kaki kejang. Masa ni mmg tak sedar apa. Nasib baik moto tu ada box kat belakang. Kalau takde box mmg dah terbalik ke bawah ntah apa la jadi pulak.

Nasib baik suami sempat angkat masuk rumah, lepas 2 min baru sedar. Tp langsung tak boleh angkat jari pun sbb i was gasping for air. Muka, jari tgn dan kaki dah jadi biru. Masa tu boleh dgr family dah panik dan picit badan sana sini, tp tak boleh respond. Dlm hati tak henti mengucap sbb rasa mcm dah nak putus nyawa. Bila dah boleh cakap sikit, saya cakap "takut" kat hasben. Allah. Masa tu rasa mcm eh dah nak mati ke ni, mcm dunia lain dah.

Lepas saya dah sedar lg skit after few min, rush ke hosp. Doc buat semua test, ecg, blood pressure, blood sugar, urine, reflex, semua ok. Tinggal ct scan je tak leh buat sbb pregnant. Had to stay one night at the hosp sbb doc nak monitor. So bila discharge, doc ckp saya kena syncope/vasovagal, which may be due to stress.

Syncope is the formal medical term for fainting, describing a temporary loss of consciousness due to a sudden decline in blood flow to the brain. Syncope can be caused by numerous things. Some forms of syncope are fairly benign, while other forms can indicate serious health problems. After a syncopal episode, an individual may be temporarily unconscious, but will revive and slowly return to normal. Syncope can occur in otherwise healthy people and affects all age groups, but occurs more often in the elderly.

Vasovagal (situational) syncope is one of the most common types which may occur in response to any of a variety of triggers, such as scary, embarrassing or uneasy situations, during blood drawing, or moments of sudden unusually high stress. There are many different syncope syndromes which all fall under the umbrella of vasovagal syncope related by the same central mechanism, such as urination ("micturition syncope"), defecation ("defecation syncope"), and others related to trauma and stress.

Memang ada few occasions lately yg buat saya jd super stress beyond my limit. Tp tu lah kena belajar banyak2 bersabar. Jadikan pengalaman saya sbg pengajaran. Harap2 takde kawan yg kena mcm saya.

No comments:

Post a Comment