Friday, 17 February 2017

Butter Chicken Virgin

Amboi tajuk. Saja nak poyo skit, sebab selama hidup 34 tahun lebih ni, tak pernah masak butter chicken, so bebaru ni disebabkan teringin nak order si Sue Anna Joe punya butter chicken tapi takleh nak order sbb by the time nak order tu mmg tgh cuti kat rumah, so baik la buat sendiri dulu.

Bila google tgk tak susah sgt resepi dia. Selepas bertarung hampir setengah jam di dapur maka terhasillah homemade butter chicken.


Bahan-Bahan:
1. Bawang Putih dicincang halus
2. tepung gandum
3. telur
4. susu pekat (1 sudu sudah. kalau suka manis sila tambah ikut selera sendiri)
5. ayam ketul potong sederhana atau kecil
6. butter

Cara:
1. ayam dicelup dalam telur, pastu celup dalam tepung sebelum digoreng
2. goreng ayam sampai masak. jgn kering sangat nanti tak best.
3. tumis bawang putih dgn butter
4. masukkan susu pekat, biar sampai mendidih skit.
5. masukkan ayam yg digoreng tadi dgn daun kari
6. gaul2 kejap dan boleh angkat dah.

ha senang tak senang la kan. boleh buat lagi dan lagi sebab sedap gak pun. dulu penah masak ketam salted egg yolk tapi tak berapa puas hati sgt sbb mcm kering. tapi kali ni masak butter ciken ayam ni rasa puas hati sbb senang dan sedap. berapa kali nak cakap sedap ntah.

PS: on another note, Im already in my 36 weeks of pregnancy, and baby is already in its position, headlock. braxton hicks comes every now and then, i think he's already preparing for birth, while  I AM NOT! HAHHAA adoi lah. I think the raspberry leaf tea i've been consuming for the past few days really helps in preparing for delivery. Hold on baby please wait til i am done packing your hospital bag first! ^_^



No comments:

Post a Comment